Quantcast
Channel: Άννα Αγγελοπούλου
Viewing all 472 articles
Browse latest View live

Σπιτάκι στην εξοχή. Ένα ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη και πίνακες του Konstantin Korovin

$
0
0
Στην εξοχή το καλοκαίρι

    Αυτός ο πίνακας του αγαπημένου Ρώσου ιμπρεσιονιστή Konstanin Korovin (1861-1939) με γοητεύει. Μέσα από την ανοιχτή εξώπορτα της εξοχικής αγροικίας διακρίνουμε μία γυναικεία φιγούρα μάλλον να ποτίζει...η βλάστηση είναι πυκνή και το χρώμα της έρχεται σε αντίθεση με το σκοτεινό χρώμα του ξύλινου του εσωτερικού σπιτιού. Απεικονίζεται η ιδιωτική στιγμή της οικιακής εργασίας μίας τρυφερής γυναικείας μορφής, της οποίας το πρόσωπο δεν αποκαλύπτεται. Αίσθηση γλυκύτητας, απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης αποπνέει η εικόνα και ίσως μυστηρίου... Παρακολουθούμε το βλέμμα ενός άγνωστου θεατή, κρυμμένου στο εσωτερικό του σκοτεινού δωματίου.

Konstantin Korovin, Καλοκαίρι στο χωριό. 1895. Πινακοθήκη Tretyakov. Μόσχα. Υπέροχες φωτοσκιάσεις και παιχνίδι χρωμάτων...Το φως από την ανοιχτή πόρτα φωτίζει το δάπεδο του δωματίου και αφήνει να διαγραφούν λεπτομέρειες από την απλή επίπλωση του σπιτιού.

...και θυμήθηκα ένα μάλλον "άγνωστο"ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη για το σπίτι μίας φίλης. Από τα ανέκδοτα ποιήματα της Πολυδούρη.

Μαρία Πολυδούρη, Το σπιτάκι της

(Στὴν ἀλησμόνητη Κα Μαρία Ἁγιοβλασίτου)


Μακριὰ ᾿π᾿ τοῦ κόσμου τὴ βοή,

τὸ κύμα ἀγνάντια ποὺ γελᾶ,

τῆς ἐξοχῆς κεῖ ποὺ ἡ ζωὴ

γλυκιά, γαλήνια ἀργοκυλᾶ,

Σὰ μιὰ ζωὴ τῆς ἐξοχῆς,

σὰν τῆς ζωῆς παλμὸς κρυφός,

μέσ᾿ στοὺς ἀνθοὺς κάθ᾿ ἐποχῆς,

καμαρωτό, λευκὸ στὸ φῶς,

ζεῖ τὸ σπιτάκι της. Ζεστὸ

σὰ μία καλόδεχτη ἀγκαλιά,

σὰν ἕνα στόμα γελαστό,

χαϊδευτικὴ σὰ μιὰ μιλιά.

Ἐκεῖ ἡ ζωή της σιωπηλὴ

σκορπιέται γύρω καὶ περνᾶ.

Κάθε στολίδι διαλαλεῖ

τὴ χάρη ποὺ τὸ κυβερνᾶ.

Κ᾿ ἡ καλωσύνη της ψυχὴ

ἀχνὴ σὰν κρίνων εὐωδιὰ

κι᾿ ὁ κάθε λόγος της εὐχὴ

σὰ ν᾿ ἀνεβαίνη ἀπ᾿ τὴν καρδιὰ


Konstantin Korovin, Καλοκαίρι. Πασχαλιά. 1895. Πινακοθήκη Tretyakov. Μόσχα. Η αυλή του σπιτιού του πρώτου πίνακα θα μπορούσε να είναι αυτή η εικόνα. Η γυναίκα μυρίζει ένα λουλούδι...





Ένα σπιτάκι απόμερο. Ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη.

$
0
0
Κώστα Καρυωτάκη,  {Ένα σπιτάκι απόμερο}

Σοφία Λασκαρίδου (1882-1965), Αγροικία. 

...Συνεχίζω με ένα ακόμα ποίημα που αναφέρεται στην απομόνωση και την ήρεμη ζωή της εξοχής. Είναι ένα ποίημα που είχα πρωτογνωρίσει στην Γ'Γυμνασίου όταν ήμουν μαθήτρια και αργότερα το δίδαξα και εγώ στους μαθητές μου. "Ένα σπιτάκι απόμερο, στο δείλι, στον ελαιώνα..."αναπολεί ή ονειρεύεται το ποιητικό υποκείμενο που μένει "κρυμμένο"και απρόσωπο. Ποιος είναι άραγε αυτός που ονειρεύεται;
 Πρόκειται για ένα άτιτλο τετράστιχο που ανήκει στην ποιητική συλλογή "Ελεγεία και Σάτιρες" (1927) και συγκεκριμένα στην "Πρώτη Σειρά. Ελεγεία". Ο Καρυωτάκης περιγράφει με συγκρατημένο λυρισμό και υπολανθάνοντα ρομαντισμό μια εικόνα που καταλήγει σε επιφώνημα-συλλογισμό...


Μιχάλης Οικονόμου (1888-1933), Σπίτι στον ελαιώνα. Ιδιωτική Συλλογή.

Κώστα Καρυωτάκη,  {Ένα σπιτάκι απόμερο}

Μ. Π.
Ένα σπιτάκι απόμερο, στο δείλι, στον ελαιώνα, μια καμαρούλα φτωχική, μια βαθιά πολυθρόνα, μια κόρη που στοχαστικά τον ουρανό κοιτάει, ω, μια ζωή που χάνεται και με τον ήλιο πάει! 

P. Aug. Renoir, Κοπέλα στην εξοχή. 1874. Sterline and Clark Art Institute.
Θάλεια Φλωρά Καραβία (1871-1960),  Στην εξοχή. Ιδιωτική Συλλογή.



http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=8&text_id=1044
http://www.nikias.gr/view_artist_additional.php?mode=fullpainting&mtag=1&prod_id=1176&ptid=1427112636&page=24
https://paletaart.wordpress.com/2012/09/12/λασκαρίδου-σοφία-lascaridou-sofia-1882-1965/λασκαρίδου-σοφία-αγροικία/
http://www.clarkart.edu/Collection/3298
http://www.nikias.gr/view_artist_additional.php?mode=fullpainting&mtag=&prod_id=1414&ptid=22357&page=7

http://karyotakis.awardspace.com/poems/elegeia/elegeia.htm


Κράτα τοΚράτα το

Παιδιά στην παραλία.

$
0
0
Κορίτσι που διαβάζει στην παραλία

   Νοσταλγώ τις στιγμές ανάγνωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των παιδικών μου χρόνων. Περίμενα να τελειώσει το σχολείο, για να "ριχτώ"στο διάβασμα βιβλίων που με ταξίδευαν πέρα μακριά. Ταξίδια νοερά, φανταστικά, μαγικά. 
   Ο Βρετανός εικονογράφος της Βικτωριανής περιόδου William Stephen Coleman (1829-1904) απεικονίζει ένα στιγμιότυπο στην παραλία. Το κοριτσάκι, ντυμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της Βικτωριανής εποχής, κάθεται στο βράχο της παραλίας και διαβάζει ένα βιβλίο, στις σελίδες του οποίου διακρίνεται έγχρωμη εικονογράφηση. Ο καλλιτέχνης υπογραμμίζει την αναγνωστική συνήθεια, προσθέτοντας μία λεπτομέρεια: Στην άμμο στα πόδια του κοριτσιού βλέπουμε εγκαταλελειμμένο ένα κουβαδάκι με το φτυάρι του. Είναι πραγματικά ένας πίνακας φιλαναγνωσίας!

  

William Stephen Coleman (1829-1904), Μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Ιδιωτική Συλλογή. Προτιμά το διάβασμα του βιβλίου από το παιχνίδι. Είναι σαφές ότι διαβάζει μία "ενδιαφέρουσα ιστορία". Το παιχνίδι στην άμμο μπορεί να περιμένει, η ανάγκη για ανάγνωση είναι πιο επιτακτική.

   Ο William Stephen Coleman εργαζόταν ως εικονογράφος βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Οι επιλεγμένες εικόνες σχεδιάστηκαν για να διακοσμήσουν παιδικά βιβλία. Στις παρακάτω εικόνες απεικονίζονται παιχνίδια στην παραλία. Παιδιά που χτίζουν κάστρα στην άμμο...ένα αγαπημένο κλασικό παιχνίδι...Το κοριτσάκι έχει διακόψει το παιχνίδι του στην άμμο για να διαβάσει το βιβλίο του, για να "ταξιδέψει"με το βιβλίο του.

William Stephen Coleman, Ο πύργος από άμμο. Ιδιωτική Συλλογή. Οι πύργοι στην άμμο γκρεμίζονται εύκολα από τον αέρα και το κύμα...τα όνειρα όμως που φανταζόμαστε με την ανάγνωση ενός βιβλίου διαρκούν περισσότερο...Ας θυμηθούμε τα πρώτα βιβλία που διαβάσαμε, όταν ήμαστε παιδιά,  τα βιβλία που μας συνάρπασαν...


William Stephen Coleman, Χτίζοντας πύργους στην άμμο. Ιδιωτική Συλλογή. Οι πύργοι, όμως, γκρεμίζονται εύκολα.


Στη θάλασσα το καλοκαίρι. Πίνακες του Ν. Λύτρα Στη θάλασσα το καλοκαίρι με πίνακες του Νίκου Λύτρα.

$
0
0
Στη θάλασσα

   Μεσούντος του καλοκαιριού και καθώς ο Αύγουστος είναι καθ 'οδόν, σκέφτηκα θαλασσινούς πίνακες ενός μεγάλου εκπροσώπου της νεοελληνικής ζωγραφικής, του Νικολάου (Nίκου) Λύτρα (1883-1927), ο οποίος ήταν γιος του Νικηφόρου. Ο Νίκος Λύτρας κατάφερε να απομακρυνθεί από τον ρομαντισμό και τον ακαδημαϊσμό του 19ου αιώνα, παρά το ότι σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, όπως και ο πατέρας του. Εισήγαγε στη νεοελληνική ζωγραφική στοιχεία του μοντερνισμού, τα οποία είναι εμφανή στους πίνακες που επέλεξα.

Ν. Λύτρας (1883-1927), Στο καράβι. Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα. Δύο κομψές κυρίες ταξιδεύουν με καράβι. Πίσω τους απλώνεται η θάλασσα.

Ν. Λύτρας, Στη βάρκα. Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα. Υπέροχες φωτοσκιάσεις και έντονα χρώματα που θεωρούνται στοιχεία του εξπρεσιονισμού.

Νικηφόρος Βρεττάκος, «Άπλωνα, θάλασσα»
Άπλωνα, θάλασσα, τα χέρια παντού,

Ζητώντας απ’ όλα βοήθεια κι αγάπη.

Όλα μου έδωσαν. Κ’ εκτός από τον

ομιλούντα σου φλοίσβο και τον
ρυακίζοντα ουρανό, η ψυχή μου
πήρε απ’ όλα, θησαύρισε
πράγματα. Κ’ έγινε ομοίωση,
σώμα μικρό του παντός. Η φωνή του
φωνή μου, φως μου το φως του.
Η ψυχή μου, ο κόσμος που γίνεται
λόγος. Η ψυχή μου, ο λόγος
που γίνεται κόσμος.
Νικηφόρος Βρεττάκος



Διαβάζοντας στην εξοχή. Εικόνες ανάγνωσης.

$
0
0
Εικόνες ανάγνωσης το καλοκαίρι

    Καλοκαίρι! Εποχή για ανάγνωση στην εξοχή, στη φύση... Για ανάγνωση έξω από τους κλειστούς χώρους. Ο παρακάτω πίνακας είναι από τους αγαπημένους. Ο Αμερικανός ζωγράφος James Jemusa Shannon απεικονίζει ένα στιγμιότυπο ανάγνωσης στην εξοχή. Δύο κομψές γυναίκες με υπέροχα φορέματα περιπάτου των αρχών του 20ού αιώνα, πιθανό μητέρα και κόρη, μοιράζονται την ανάγνωση ενός βιβλίου στους "αμμόλοφους"με συντροφιά ένα σκύλο.

James Jemusa Shannon, Στους αμμόλοφους. 1900-1910. Smithonsian Μουσείο Τέχνης. Η.Π.Α. Στα πόδια τους ή μάλλον στην άκρη των πτυχωτών αέρινων φορεμάτων τους έχει ξαπλώσει αναπαυτικά ο σκύλος τους δίπλα στο καπέλο της νεότερης κοπέλας. Στο βάθος διακρίνουμε  τον ουρανό με διάσπαρτα λευκά σύννεφα...

   Μία ομάδα γυναικών, μάλλον μητέρα και κόρες,  κάνουν πικ νικ στην εξοχή. Η κοπέλα στα αριστερά έχει γυρίσει την πλάτη της στην παρέα και ξαπλωμένη  αναπαυτικά στα μαξιλάρια διαβάζει το βιβλίο της.

James Ancher, Πικ Νικ, 1870. Ιδιωτική Συλλογή. 

      H Ρωσίδα Marie Bashkirtseva ζωγραφίζει μία κοπέλα  να διαβάζει κρατώντας το κλαδί ενός δέντρου, ενώ πίσω της βρίσκεται ένας καταρράκτης.

Marie Bashkirtseva, Κοπέλα διαβάζει δίπλα σε καταρράκτη. 1882. Ιδιωτική Συλλογή.

   Δύο κοπέλες  διαβάζουν στην εξοχή. Μια εικόνα ανάγνωσης στον καθαρό αέρα από τον Ελβετό Luizi Rossi (1853-1923).

Luigi Rossi (1853-1923), Στην εξοχή. Ιδιωτική Συλλογή.

...και μία καλοκαιρινή σκηνή  στην παραλία. Δύο κοπέλες με μπανιερά του Μεσοπολέμου κάνουν ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά. Η μία έχει βυθιστεί στην ανάγνωση του βιβλίου της...

Harold Harvey, Στην αμμουδιά. 1929. Ιδιωτική Συλλογή. 

http://americanart.si.edu/collections/search/artwork/?id=22195
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bashkirtseff,_Marie_(1858-1884)_Girl_Reading_by_a_Waterfall.jpg
http://www.artnet.com/artists/luigi-rossi/plein-air-09M5nLuVeyT6veFXqzX3sA2
http://www.artnet.com/artists/harold-harvey/on-the-sands-QvZkHnmM_vmItKVVqkJblg2
http://www.artnet.com/artists/james-archer/the-picnic-Zoc94i32nhmVFjaNnb29RQ2

Μακριά: Ένα ποίημα του Καβάφη για τον Αύγουστο και πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη

$
0
0
             Αύγουστος

...Είναι Αύγουστος...το Καλοκαίρι προχωρεί...Αναζητώ ένα ποίημα για τον Αύγουστο...και θυμάμαι ένα εξαιρετικό ποίημα του Κ. Καβάφη. "Μακριά"...η αμυδρή μνήμη, η σχεδόν απωλεσθείσα μνήμη της ερωτικής εμπειρίας μία μακρινή νύχτα του Αυγούστου... Το ποιητικό υποκείμενο μόλις θυμάται ή μάλλον προσθαθεί να θυμηθεί το χρώμα που είχαν τα μάτια του έρωτά του...Απόλυτα ελλειπτικό ποίημα, αισθησιακό και ατμοσφαιρικό... το ποιητικό υποκείμενο και το ερωτικό αντικείμενό του μένουν στη σκια, κρυμμένα... 

Γιάννης Τσαρούχης, Αύγουστος. 1972. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ο Γιάννης Τσαρούχης αγαπούσε ιδιαίτερα το ποίημα αυτό. Μπορείτε να τον ακούσετε να διαβάζει το ποίημα του Καβάφη από ηχογράφηση στο σπίτι του Εμπειρίκου (βλ. http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=98&cat=1)

Κώστας Καβάφη, Μακριά

Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω...
Μα έτσι εσβύσθη πια... σαν τίποτε δεν απομένει —
γιατί μακρυά, στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια κείται.

Δέρμα σαν καμωμένο από ιασεμί...
Εκείνη του Aυγούστου — Aύγουστος ήταν; — η βραδυά...
Μόλις θυμούμαι πια τα μάτια· ήσαν, θαρρώ, μαβιά...
A ναι, μαβιά· ένα σαπφείρινο μαβί. 

Γιάννης Τσαρούχης, Ναύτης που διαβάζει. 1947. Ιδιωτική Συλλογή.

Γιάννης Τσαρούχης, Ναύτης που διαβάζει. 1970. Ιδιωτική Συλλογή.

Καλοκαιρινές αναγνώσεις. Διαβάζοντας το καλοκαίρι.

$
0
0
Ανάγνωση το καλοκαίρι

   ...Συνεχίζω με πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν στιγμές καλοκαιρινής φιλαναγνωσίας. Νεαρές γυναίκες διαβάζουν το βιβλίο τους στην παραλία και την εξοχή. 
    Ο Σκότος Donald Moodie ζωγραφίζει την κόρη του να διαβάζει στην παραλία. Ρεαλιστική προσωπογραφία με ιμπρεσιονιστικό φόντο. Η γυναίκα, ντυμένη κομψά με ρούχα παραλίας της δεκαετίας του 1950, έχει γυρισμένη την πλάτη της στην παραλία, ακουμπά σ'ένα βράχο και διαβάζει απερίσπαστη από τους λουόμενους που αχνά διακρίνονται στην αμμουδιά και τη θάλασσα. Η θάλασσα και η άμμος αστράφτουν από τον ήλιο...πρέπει να είναι μία ζεστή ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα...

Donald Moodie, Καλοκαίρι. 1958. Ακαδημία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής της Σκοτίας.

William Blair Bruce, Καλοκαιρινή ημέρα. 1890. Hamilton Πινακοθήκη Τέχνης.

...Και στους δύο πίνακες οι γυναίκες διαβάζουν τα βιβλία τους στην εξοχή υπό τη σκιά των φυλλωμάτων των δέντρων...

Johan Krouthén, Τρεις γυναίκες διαβάζουν σε καλαοκαιρινό τοπίο. 1908. Ιδιωτική Συλλογή.

Ταξιδεύοντας με πλοίο. Tο ποίημα "Το πλοίο"του Γιάννη Σκαρίμπα

$
0
0
Γιάννης Σκαρίμπας, Το πλοίο

(ο τιτανικός)


...Ξαναδιαβάζω ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα. Ιδιότυπος ποιητικός λόγος, καυστικός, βαθύτατα ειρωνικός, παιγνιώδης, ανατρεπτικός! Κάθε φορά που διαβάζω τα ποιήματά του, νιώθω ότι ανακαλύπτω κάτι νέο... Στο ποίημα του Το πλοίο (ο τιτανικός), μία "ωχρή", "μελαγχολική", "μοιραία"Κυρία ταξιδεύει μ'ένα βιβλίο... μία σεληνόφωτη βραδιά, η Κυρία περιφέρεται βαριεστημένα μ'ένα βιβλίο στο πλοίο, κινείται στους διαδρόμους, στο κατάστρωμα, στις σάλες του χορού... Περιφέρεται σ'ένα πλοίο που πλέει (ή δεν πλέει;), αναρωτιέται το ποιητικό υποκείμενο ή είναι η ίδια που αναρωτιέται; 
  Ένα πλοίο "προς τις γραμμές του Νότιου απείρου", ένα πλοίο που λικνίζεται με "ονείρου φώτα χρυσά"...ζευγάρια στροβιλίζονται στους ήχους του βαλς, γυναίκες με έξωμες τουαλέττες...και μία Κυρία μ'ένα βιβλίο σαν οπτασία... Εικόνες ονειρικές, σχεδόν υποβλητικές, που γοητεύουν...το ποιητικό υποκείμενο υπαινίσσεται ερωτισμό, όμως γρήγορα διαλύει την ονειρική ατμόσφαιρα με λέξεις και φράσεις αντιποιητικές... και στην τελευταία στροφή ο διάλογος της Κυρίας με τον πλοίαρχο ανατρέπει κάθε ερωτική προσμονή και προσδοκία...
Èmile Vernon (1872-1919), Στο κατάστρωμα του πλοίου. Ιδιωτική Συλλογή.


ΕΚΕΙ, προς τις γραμμές του Νότιου απείρου
Περήφανο ως λικνίζοντας το πλοίο
Με δύο γλαρά φουγάρα και ονείρου
Φώτα χρυσά – η Κυρία μ’ ένα βιβλίο,


Στο χέρι εμελαγχολεί… τι θεία ώρα
Στα βαλς που η σάλα αντηχεί κι είχεν έβγει
Μισή φωτιά η σελήνη!… και τι φιόρα
Οι έξωμες μηλαίδες και τα ζεύγη.


Που ωραία στροβιλίζονταν. Η μπάντα
Που ανύποπτους σε μέθη αιθέρια εώρει!
Και η Κυρία –ωωω! … που εκράτει πάντα
Εκείνο το βιβλίο… το βαπόρι

James Tissot, Ο χορός στο καράβι. 1874. Πινακοθήκη Tate Britain.

Στο πέλαο που αγάλι έκανε κ ρ ά τα ε ι…
Ω η Κυρία, η Κυρία αυτή η μοιραία
Με πάντα το βιβλίο - ΄τώρα – ω νάτη-
Κρυφά το σκα απ’ την πόρτα κι ειν’ ωραία.


Μα ωχρή… Ενώ το πλοίο πλέει ( ή δεν πλέει;)
το πλοίαρχο κρατεί κι αχνή και κρύα:
«Γροίκησα σαν κάποιο τίναγμα…» του λέει.

Η μουσική στην ποίηση και τη ζωγραφική. Μία γυναίκα παίζει πιάνο. Ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη και πίνακες ζωγραφικής του Αμερικανού Childe Hassam

$
0
0
Κώστας Καρυωτάκης, Αφιέρωμα

  Από τα "Νοσταλγικά", δώδεκα ποιήματα που ανήκουν στη συλλογή "Νηπενθή" (1906) του Κώστα Καρυωτάκη, επιλέγω το ποίημα με τον τίτλο "Αφιέρωμα". Είναι ένα ποίημα μνήμης.  Μνήμης της απώλειας. Το ποιητικό υποκείμενο  θυμάται μία γυναικεία φιγούρα να παίζει πιάνο. Έχουν περάσει χρόνια! η εικόνα της στιγμής του μακρινού παρελθόντος επανέρχεται αχνά, αναβιώνει στο παρόν και εξαδινακεύεται. Είναι μία εικόνα με φως, με χρώμα και μουσική... Μία εικόνα που κινητοποιεί τις αισθήσεις, που απευθύνεται στις αισθήσεις. Μία εικόνα που συνθέτεται από εμπειρίες αισθήσεων: όραση ("ασημένιο", "εφωσφόριζαν γαλάζα"), ακοή (πιάνο, νότες, πλήχτρα, μελωδία, τραγουδήσει, εκελάηδησαν αηδόνια, θροΐζει), αφή (χέρι-μετάξι, γύρη στα δάχτυλα).  Μία εικόνα που συγχέει το πραγματικό με το φανταστικό. Αλλά, τι σημασία έχει αν η γυναικεία μορφή έπαιξε μόνο πιάνο ή αν τραγούδησε; Το ποιητικό υποκείμενο "ακούει"ένα τραγούδι που του θυμίζει αηδόνια...Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η στιγμή χάθηκε και αυτό που έμεινε είναι η αίσθηση της στιγμής και η γλυκιά θλίψη της απώλειας της νιότης...

Childe Hassam, Στο πιάνο. 1902. Μουσείο Τέχνης του Cincinnati.

   Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που έχουν απεικονίσει γυναίκες να παίζουν πιάνο. Επιλέγω τρεις πίνακες του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Childe Hassam.

Childe Hassam. Αυτοσχεδιασμός. 1899. Smithsonian Συλλογή.

Ασημένιο το μέτωπο. Και ωραία
τα μάτια σου εφωσφόριζαν γαλάζα.
Το πιάνο καθώς άνοιγες, δυο νέα
τριαντάφυλλα τρεμίζανε στα βάζα.
μα οι κρόταφοί σου ρόδα πλέον ωραία.

Επάλευαν τα χέρια σου, εκερδίζαν·
τα πλήχτρα υποχωρούσανε· τις νότες,
τη μελωδία σαν έπαθλο χαρίζαν.
Ακούαμε. Και τα αισθήματα, δεσμώτες
που την ελευτερία τους εκερδίζαν.


Δεν θυμούμαι καλά, πέρασαν χρόνια,
πώς είχες όμως λέω και τραγουδήσει·
εξόν αν εκελάηδησαν αηδόνια.
Λάλο ή βουβό, το χείλο σου είναι βρύση,
ελάφια κουρασμένα εμέ τα χρόνια.


Η πεταλούδα πάντα θα πετάξει
αφήνοντας στα δάχτυλα τη γύρη.
Θρόισμα το αντίο, το χέρι σου μετάξι,
κι εχάθηκες. Από το παραθύρι
η πεταλούδα πάντα θα πετάξει...


Childe Hassam, Η σονάτα. 1893. Πινακοθήκη. Nelson Atkins 



Η Παναγία στη νεοελληνική τέχνη. Τάκη Παπατσώνη, Ο Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου

$
0
0
Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου

    Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με σεβασμό, κατάνυξη και συγκίνηση στις 15 Αυγούστου από τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου (κάποιες μέρες πριν και κάποιες μέρες μετά τις 15 Αυγούστου), το απόγειο του μεσογειακού Καλοκαιριού, για τους περισσότερο ή λιγότερο θρησκευόμενους, συνδέεται με τη λατρεία της γλυκύτατης Παναγίας, της αγαπημένης και πιο πονεμένης ιερής μορφής. Στην ηπειρωτική, αλλά ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα υπάρχουν μοναστήρια, ναοί, εκκλησιές και ξωκκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία, στα οποία καταφεύγουν οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου.

Κωνσταντίνος Μαλέας, Παντάνασσα Νάξου. 1924-28. Εθνική Πινακοθήκη. Πολλοί Νεοέλληνες ζωγράφοι έχουν διασώσει μεσογειακά τοπία με εκκλησάκια της Παναγίας.



  Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής ποίησης για την Παναγία είναι το ποίημα "Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου"ενός σημαντικού ποιητή, άγνωστου όμως για το ευρύ αναγνωστικό κοινό, του Τάκη Παπατσώνη που θεωρείται από τους πρώτους μοντερνιστές της νεοελληνικής ποίησης. Το πλαισιώνω με πίνακες θρησκευτικού περιεχόμενου δια χειρός σημαντικών Ελλήνων μοντερνιστών ζωγράφων, κυρίως του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Κωνσταντίνος Παρθένης, Το άναμμα της κανδήλας. 1925. Εθνική Πινακοθήκη. Θα μπορούσε να ανάβει την κανδήλα για παράκληση στην Παναγία.

Απόστολος Γεραλής (1886-1983, Στην εκκλησία. Ιδιωτική Συλλογή.



Στη μνήμη Εκείνου που τον ρέμβασε

Άλαλα τα χείλη των όσων δεν κοπιάσαν
για ν'ακουμπήσουν τα ξαναμμένα κεφάλια τους
στα γόνατά σου τα μητρικά, που καταλύουν το μαύρο πάθος.
Άλαλα τα χείλη των όσων δεν διακρίναν, πως
συντρίβεις με το πόδι σου και συνθλάς την κεφαλή
του πανάρχαιου δράκοντα, που κέρδισε παίζοντας
κι'ύστερα τόχασε το μήλο. Άλαλα τα χείλη
των όσων δεν ποθήσαν το ξαπόσταμα της αρμογής
και την ασφάλεια, το απάγγειασμα της νηνεμίας.

Είσαι ένα λιμανάκι ελληνικού νησιού όλο κατάρτια
περήφανα υψωμένα· φτωχά καΐκια αραγμένα,
φτωχά, αλλά που γνωρίσαν την αντάρα και την τρομάρα,
που φορτωθήκαν μόχθο και μεταφέραν πλούτος.

Είσαι άσπρο ελληνικό ερημοκκλήσι δαρμένο
από την αντηλιά. Γύρω-γύρω αμπέλια, μποστάνια,
καρποφόρες συκιές και κάπου κάπου μοναχική
και κάποια ελιά. Χρυσοφρυγανισμένα τα χορτάρια
αχνίζουνε, άχυρο πια· κι'αντίς γι'αγγέλους, τα τζιτζίκια,
σου κανοναρχούνε το κάθε απομεσήμερο έως αργά
με το δικό τους τρόπο τον Παρακλητικό Κανόνα.

Αναστραμμένο σου θρονί, όλο αυτό το γαλάζιο
ενός απλού ουρανού, που πάλαι γίνηκε το Μέτρο των Δωριέων
και που αναπαύεται στεριωμένος στα χρυσάφια
του ευλογημένου μας πελάγους.

Άλαλα τα χείλη τους - και τι μπορούν ν'αρθρώσουν,
που τη φωνή τους κουκουλώνει η τύρβη μερονυχτίς,
ενώ σειέται απ'τις βουές ο Μέγιστος Ιππόδρομος
και πλημμυράει απ'τα αίματα των Μαρτύρων
κι'απ'τη μανία των Μονομάχων.
Αυτό το αίμα είναι που βοά, αυτό είναι που ρυπαίνει.
Εδώ χρειάζεται η βακτηρία του γίγαντα Ασκητή
του λευκοπώγωνα να επιβληθεί να τους σκορπίσει,
όλους τους ίππους και τους αναβάτες τους.

Εδώ χρειάζεται κοντύλι του Ζωγράφου, στη μοναξιά,
στην προσευχή και στην προσήλωση, με τα ζωογόνα
τα χρώματα τα πρώτα να ξαναγαλουχήσει
το βρέφος-Θεό, να ξαναγράψει τις πληγές της Αγάπης,
να ξαναδροσίσει τη ρίζα τη συμπονετική,
ν'αποδείξει τι απέραντη είναι η αγκαλιά της μητέρας,
να συναθροίσει πάλι εκ περάτων όλους εκείνους,
που με σέβας πολύ θα σταυρώσουν τα χέρια της Κόρης
με συνοδεία των αγγέλων, με ηχητικές αρμονίες
και θα ενεργήσουν όπως αξίζει την ταφή της,
ανοίγοντας το δρόμο για την καθέδρα τ'ουρανού,
όπου η αδιάκοπη Παράκληση. Ενώ τα δέντρα
τα ευσκιόφυλλα στη λιτάνευση, καθώς το Σώμα
περνάει της Βασίλισσας, ριγούντα και φρίττοντα,
θα συγκλίνουν για προσκύνηση σκορπώντας
τη δροσιά τους με το ανέμισμα, ριπίδια της λατρείας,
αναστυλώνοντας όσους μαραίνονται κι'ασθμαίνουν
στις τροπικές τις λαύρες του καλοκαιριού μας,
μισοκαμένες θημωνιές κοντά στο αλώνι,
καπνοί, που διαλύουν
τις αυγουστιάτικες τις αμαρτίες μας.
Τότε μονάχα τ'άλαλα τα χείλη,
ίσως ερθεί στιγμή
και λαλήσουν.



Κωνσταντίνος Παρθένης, Η Παναγία με το βιβλίο. Εθνική Πινακοθήκη. Είναι ένας από τους αγαπημένους μου πίνακες. Η ζωγραφική του Παρθένη διακρίνεται από το υπερβατικό στοιχείο, την ονειρική ατμόσφαιρα, τα αχνά και γλυκά χρώματα. Αρκετοί πίνακές του έχουν θρησκευτικό θέμα.

Κ. Παρθένης, Άγγελος με άρπα. Ιδιωτική Συλλογή.

Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η Παρθένος και ο Χριστός. Πριν το 1935. Εθνική Πινακοθήκη.

Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η Παρθένος και το Βρέφος. Ιδιωτική Συλλογή.

Κωνσταντίνος Παρθένης, Θρήνος. 1917. Ιδιωτική Συλλογή. 
Η προσευχή στην Θεοτόκο είναι το καταφύγιο πολλών πιστών, που βρίσκονται σε ανάγκη και έχουν νιώσει πόνο. Ποιος θα μπορούσε να συναισθανθεί τον πόνο τους, να συμπονέσει και να τους βοηθήσει; Μα φυσικά η πονεμένη μητέρα, η Θεοτόκος, που έχει θρηνήσει για τον γιο της...

Για την Παναγία. Ποιήματα του Παπαδιαμάντη και παλιές εικόνες της Κοίμησης της Θεοτόκου

$
0
0

Δεκαπενταύγουστος: H γιορτή της Παναγίας

     Ο Αύγουστος για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο μήνας της λατρείας της Παναγίας. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι πιστοί βιώνουν με συγκίνηση ένα ακόμα "Πάσχα", το "Πάσχα του Καλοκαιριού",  που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση, την ταφή και την Ανάσταση-Μετάσταση της Θεοτόκου, της Παναγίας. Από την 1η Αυγούστου αρχίζει νηστεία που διαρκεί δύο εβδομάδες, ως τον Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο σπίτι του Ιωάννου του Ευαγγελιστή (όπου έμενε η Παναγία). Η Παναγία γνώριζε από τρεις ημέρες νωρίτερα ότι έρχεται η στιγμή της αναχώρησής της, γιατί ο άγγελος (μάλλον ο Γαβριήλ) είχε αναγγείλει τη χαρμόσυνη είδηση. Αφού προσευχήθηκε στον όρος των Ελαιών, ξάπλωσε και ανέμενε την Κοίμησή της ενώπιον των Αποστόλων. Την Κοίμηση της Θεοτόκου ακολουθεί η ταφή και η  μετάστασις της στους ουρανούς. Επίσης με μεγάλη κατάνυξη εορτάζονται και τα Εννιάμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της Κοίμησης, 
βλ.  http://www.saint.gr/771/saint.aspx και  https://www.sansimera.gr/articles/552
   Η στιγμή της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει απεικονισθεί από διάφορους αγιογράφους. Η σκηνή είναι πολυπρόσωπη, η έκφραση των προσώπων σοβαρή και θλιμμένη. Παριστάνεται η Θεοτόκος ξαπλωμένη να περιβάλλεται από τους Αποστόλους και άλλα οικεία πρόσωπα. Πάνω από τη Θεοτόκο, βλέπουμε το όραμα του Χριστού να κρατά ένα φασκιωμένο μωρό, που συμβολίζει την ψυχή της Μητέρας Του. Κάποιες φορές απεικονίζεται και η Μετάσταση-Ανάληψη της Παναγίας στον Ουρανό. 
 Για την περιγραφή και την ερμηνεία της απεικόνισης της Κοίμησης, βλ. στο http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/explanatory/assumption_icon_hymns.htm
  Για το "Πάσχα του Καλοκαιριού", λοιπόν, και τη λατρεία της Θεοτόκου, της πιο οικείας ιερής μορφής του Χριστιανισμού, επιλέγω κάποιες ιστορικές μεταβυζαντινές εικόνες που αποτυπώνουν την Κοίμηση. Εικόνες που λατρεύτηκαν από τους πιστούς σε παλαιότερες εποχές, εικόνες που βράχηκαν από τα δάκρυα των προσκυνητών, που άκουσαν επικλήσεις, παρακλήσεις, δεήσεις, θρήνους και ευχαριστίες, που ήταν μάρτυρες της προσευχής, της εξομολόγησης και της μετάνοιας των πιστών, που μοιράστηκαν μαζί τους ελπίδες,
προσδοκίες και όνειρα, που δέχτηκαν το ελαφρύ άγγιγμα των φιλιών, που στολίστηκαν με άνθη και τάματα, που φωτίστηκαν από το αχνό φως των κεριών και της κανδήλας...

Ν. Γύζης, Το τάμα. 1886. Εθνική Πινακοθήκη.

Ν. Γύζης, Μετάνοια. 1895. Εθνική Πινακοθήκη.

Θεόδωρος Ράλλης,  Ικεσία. 1905-1909. Εθνική Πινακοθήκη.

Θεόδωρος Ράλλης, Εσωτερικό εκκλησίας. Εθνική Πινακοθήκη.

  Εικόνες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιστορικών της τέχνης, που σήμερα βρίσκονται σε μουσεία και δέχονται τα περίεργα βλέμματα των επισκεπτών και των φιλότεχνων...
Aγνώστου Ρώσου καλλιτέχνη, Η Κοίμηση της Θεοτόκου. Α'μισό του 15ου αιώνα. Μουσείο του Μοναστηρίου Kirilo-Beloezero. Ρωσία.

Αγνώστου καλλιτέχνη της Κρητικής Σχολής, Η Κοίμηση της Θεοτόκου.  Δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Βενετία.

 ...και μαζί με τις εικόνες, ας διαβάσουμε και τα  "Θεομητορικά ποιήματα"ενός αγαπημένου λογοτέχνη, του βαθύτατα θρησκευόμενου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
   Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε αποτραβηχτεί στο νησί του, τη Σκιάθο. Εκεί την περίοδο 1909-1910, λίγο πριν πεθάνει (κοιμήθηκε το 1911), γράφει πέντε ποιήματα-ύμνους-προσευχές, αφιερωμένα σε ναούς της Παναγίας-προσκυνήματα του νησιού. Τα ποιήματα αυτά δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΧΡΙΑ

Γλυκειὰ Παρθέν᾿, ἀξίωσέ με
νά ᾿ρθω καὶ πάλι στὸ ναό σου,
ὅπου φυσᾷ γλυκὰ ἡ αὔρα
στὰ πλατάνια τὰ θεόρατα
κάτω στὸ ρέμα, ποὺ ἡ πηγὴ κελαρύζει
κ᾿ ἐπάνω θροΐζ᾿ ἡ αὔρα μαλακά.
Ὅλος ὁ ἥλιος λάμπει στὸ θόλο
τοῦ ὡραίου ναοῦ σου μὲ τὰ πιατάκια τὰ ποικιλμένα
κ᾿ εὐωδιάζ᾿ ἡ μύρτος κ᾿ ἡ δάφνη
ὁλόγυρα κ᾿ ἡ βρύση κελαδεῖ
στὴν αὐλὴ ποὺ ἀνθεῖ ὁ λιβανωτὸς κ᾿ <ἡ -΄ - ?> {μύρτος}
Στὰ νιάημερα τ᾿ ἀγαπημένα
τῆς δοξασμένης μεταστάσεώς σου
ἤθελα νά ᾿μαι νὰ ψάλω τὸ «Πεποικιλμένη»
στὸ πανηγύρι τὸ σεμνό.
Νὰ βλέπω, νὰ θαυμάζω τὴ χλωμὴ μορφή σου,
μὲ τὰ ματάκια τὰ κλειστά,
μὲ τὰ χεράκια σταυρωμένα,
κι ὁ Υἱός σου νὰ κρατῇ τὴν ἄμωμη ψυχή σου
ὡς τρυγόνα στὰ χεράκια.
Κι Ἀπόστολοι ἐκ περάτων
στὰ σύννεφα ἐπάνω πετώντας
κι Ἄγγελοι μὲ σταυρωμένα χέρια
βλέπουν τὸ θάμα τὸ φριχτό!
Ψηλὰ ἐπάνω ἀπ᾿ τὸ δῶμα, ἀπὸ δυὸ παραθυράκια
μὲ τὶς κουκοῦλες δυὸ καλογεράκια
προβάλλουν καὶ τείνουν ἀπὸ ἕνα τόμον ἀνοιχτό!
Κι ὁ ἕνας γράφει: «θνητὴ γυναίκα τοῦ Θεοῦ Μητέρα»
κι ὁ ἄλλος: «τ᾿ οὐρανοῦ εἶσαι πλατυτέρα
ὡς ἔμψυχος ναὸς καὶ Θρόνος τοῦ Θεοῦ...»
Γλυκειὰ Παρθέν᾿, ἀξίωσέ με
νά ᾿ρθω καὶ πάλι στὸ ναό σου,
ὅπου φυσᾷ γλυκὰ ἡ αὔρα
στὸ ρέμα στὰ πλατάνια μυστικά!
(Έτος δημοσίευσης:1920)



Αγνώστου καλλιτέχνη της Κρητικής Σχολής, Η Κοίμηση της Θεοτόκου.  Γύρω στα 1500. Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Βενετία.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΣΤΡΑ

Εἰς ὅλην τὴν Χριστιανοσύνη
μία εἶναι μόνη Παναγία, ἁγνή
Κόρη, παιδίσκη, ᾎσμα τῶν ᾈσμάτων,
χωρὶς Χριστόν, θεῖο παιδί, στὰ χέρια,
καὶ τρεφομένη μὲ Ἀγγέλων ἄρτον.
Ἐσύ ᾿σαι ἡ μόνη Παναγία Κουνίστρα,
ποὺ ἐφανερώθης στῆς Σκιάθου τὸ νησί,
εἰς δένδρον πεύκου ἐπάνω καθημένη,
κ᾿ αἰωρουμένη εἰς τερπνὴν αἰώραν,
ὅπως αἱ κορασίδες συνηθίζουν.
Ἐφανερώθης, κι ὅλος ὁ λαὸς
μετὰ θυμιαμάτων καὶ λαμπάδων
ἐν θείᾳ λιτανείᾳ σὲ προέπεμψε
κ᾿ ἐσήκωσεν ὡραῖον λευκὸν ναόν,
ποὺ μὲ πιατάκια ἑλληνικὰ σοῦ στόλισε.
Κι ὅλος ὁ ἥλιος ἔλαμπεν εἰς τὸν ναόν σου
καὶ φῶς τὸν πλημμυροῦσε μαργαρῶδες,
ὅλα τ᾿ ἀστέρια ἐφεγγοβολοῦσαν,
καὶ ἡ σελήνη ἐχάιδευε γλυκὰ
τὰ ἁπλᾶ τῆς Ἐκκλησίας σου καντηλάκια.
Κ᾿ εἶδες, ἡ Κόρη, τοῦ λαοῦ τὴν πίστιν,
εἶδες καὶ τὴν πτωχείαν κ᾿ εὐσπλαγχνίσθης,
ὅπως, τὸ πάλαι, εἶχε σπλαγχνισθῆ ὁ Υἱός σου
τοὺς προγόνους τοῦ ἴδιου τοῦ λαοῦ,
ὡς πρόβατα μὴ ἔχοντα ποιμένα.
Κι ἄρχισες νὰ γιατρεύῃς τοὺς ἀρρώστους
καὶ νὰ γιατρεύῃς τοὺς δαιμονισμένους,
(ποὺ ἤρχετο ὥρα κ᾿ εἰς τοὺς τοίχους ἐκτυπῶντο
μὲ φοβερὸν συγκλονισμόν),
κι ἄρχισες, θεία, νὰ θαυματουργῇς.
Κ᾿ ἡ χάρη σου ξαπλώθηκε ὣς τὰ πέρατα
τοῦ εἰρηνικοῦ νησιοῦ τῆς Σκιάθου,
ὦ Παναγία μου, Κόρη πάναγνη, καλή.
Κ᾿ ἴσως νὰ φτάσῃ κι ὣς ἐμένα καὶ ν᾿ ἁπλώσῃ
γαλήνη στὴν ψυχή μου τὴν ἁμαρτωλή.
(Έτος δημοσίευσης:1921)


Ανδρέας Ρίτζος, Η Κοίμηση της Θεοτόκου. 1492. Πινακοθήκη Sabaudo. Τορίνο.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΜΑΝ

Πηγή μου ζωηφόρος ποὺ δροσίζεις
μὲ τὸ βαθὺ ποτάμι, μὲ τὸ νᾶμά σου
τόσες ψυχές, καὶ μένα τὴν ψυχή μου,
ὁ κρότος τῶν νερῶν σου μὲς στὰ ρέματα
κι ἀνάμεσα στοὺς βράχους, στὰ βουνὰ
κι ὣς κάτω, ἕως τὸ κῦμα τῆς θαλάσσης
ὁ ρόχθος τῶν ὑδάτων σου ἀκούεται.
Καὶ εἶσαι σὺ ἡ πόλις τοῦ Θεοῦ.
Κι ἀκόμα τὸ ἁγιασμένο σκήνωμα
ποὺ εὐφραίνουσι τὰ ρεύματα
κυλῶντος ποταμοῦ.
Εἶναι μικρό, φτωχὸ τὸ ᾿κλησιδάκι σου,
μὰ ἡ χάρις σου εἶναι ἄπειρη κι ἀτέλειωτη,
ἀτέλειωτη, ὡς τὸ ρεῦμα τῆς πηγῆς σου,
ποὺ χύνεται καὶ χύνεται
καὶ ἀπὸ κοντὰ ἀθόρυβα
παράδοξα τὸ ρεῦμά του πληθύνεται.
Εἴθε καὶ στὴν καρδιά μου ποὺ ἔχει στραγγιχτῆ
νὰ δώσῃ ζωὴ καὶ δύναμιν ἡ χάρις σου.
Ἂς εἶσαι ξεχασμένη κ᾿ ἔρημη,
ὅμως στὸ βράχο ἡ ἐκκλησιά σου εἶναι στημένη
κι αὐτὸς ὁ βράχος μοῦ φαίνεται πὼς εἶναι
κτισμένος ἀπ᾿ τὰ χέρια καὶ τὸ αἷμά του.
«Καὶ πύλαι ᾍδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς».
(Έτος δημοσίευσης: 1921)

Αγνώστου Καλλιτέχνη, Η Κοίμηση της Θεοτόκου. Τέλη 14ου-αρχές του 15ου αιώνα. Βρετανικό Μουσείο Τέχνης. Λονδίνο.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ

«Ἄνες μοι ἵνα ἀναψύξω πρὸ τοῦ με ἀπελθεῖν
καὶ οὐκέτι οὐ μὴ ὑπάρξω». (Ψαλμὸς τοῦ Δαυῒδ)
Χαίρετ᾿ ὁ Ἰωακεὶμ κ᾿ ἡ Ἄννα
ποὺ γέννησαν χαριτωμένη κόρη
στὴν Παναγίτσα στὸ Πυργί!
Χαίρεται ὅλ᾿ ἡ ἔρημη ἀκρογιαλιὰ
κι ὁ βράχος κι ὁ γκρεμὸς ἀντίκρυ τοῦ πελάγους,
ποὺ τὸν χτυποῦν ἄγρια τὰ κύματα,
χαίρεται ἀπ᾿ τὴν ἐκκλησίτσα
ποὺ μοσχοβολᾷ πάνω στὴ ράχη.
Χαίρεται τ᾿ ἄγριο δέντρο, ποὺ γέρνει
τὸ μισὸ ἀπάνω στὸν βράχο, τὸ μισὸ στὸν γκρεμό,
χαίρετ᾿ ὁ βοσκὸς ποὺ φυσᾷ τὸν αὐλό του,
χαίρετ᾿ ἡ γίδα του, ποὺ τρέχει στὰ βράχια,
χαίρεται τὸ ἐρίφιο ποὺ πηδᾷ χαρμόσυνα.
Κ᾿ ἡ πλάση ὅλη ἀναγαλλιάζει
καὶ τὸ φθινόπωρο ξανανειώνει ἡ γῆς,
σὰ σεμνὴ κόρη ποὺ περίμενε χρόνια
τὸν ἀρραβωνιαστικό της ἀπ᾿ τὰ ξένα
καὶ τέλος τὸν ἀπόλαψε πρὶν εἶναι πολὺ ἀργά·
καὶ σὰν τὴ στεῖρα γραῖα ποὺ γέννησε θεόπαιδο
κ᾿ εὐφράνθη στὰ γεράματά της!
Δός μου κ᾿ ἐμένα ἄνεση, Παναγιά μου,
πρὶν ν᾿ ἀπέλθω καὶ πλέον δὲν θὰ ὑπάρχω.
(Έτος δημοσίευσης: 1923)

Θεοφάνης Στρελίτζας ο Κρης, H Kοίμηση της Θεοτόκου. 1546. Ιερά μονή Σταυρονικήτα. Άγ. Όρος.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΙΑ

Στὸ κέντρον τῆς ἐπάνω πόλεως
μὲ τὸ καμπαναριό της, ποὺ εἶν᾿ ἕνα στολίδι
τοῦ λιμένος καὶ τῆς προσόψεως,
στέκει ὁ ναὸς τῆς Παναγίας.
Ὡραῖος ὁ ναός, τὸ τέμπλο ὡραῖο,
ὡραῖα τὰ λαμπρὰ τὰ εἰκονίσματα,
ὡραῖες κ᾿ οἱ νορίτισσες ποὺ ἐκκλησιάζονται,
ὅλα ὡραῖα.
Στολισμένο τὸ τέμπλο μὲ χρυσὲς ποδιές,
στολισμένος ὁ χορὸς καὶ τὰ στασίδια μὲ μυρτιὲς καὶ δάφνες,
στολισμένες κ᾿ οἱ κόρες ποὺ πηγαίνουν
νὰ ἐκκλησιασθοῦν στὴν Παναγία.
Ἀριστερὰ στὸ τέμπλο στέκεται
ἡ εἰκόνα σου ἡ μεγάλη † θεωρὸς †
ὅλη ἀσημένια ὅλη, Παναγία μου,
μὲ τ᾿ ἀσημοκάντηλά της.
Ἀπάνω στὴν εἰκόν᾿ ἀφιερώματα
κρέμονται, καραβάκια, γολετίτσες,
καΐκια, βάρκες, μπάρκα τριοκάταρτα,
ὅλ᾿ ἀφιερώματα τῶν πλοιάρχων.
Κ᾿ οἱ καπεταναῖοι οἱ παλαιοὶ
καθένας ἔχει στὸ ναὸ βαλμένο
ἀπὸ ἕνα λίθο· καὶ καθένας ἔχει
ἕνα στασίδι γύρω γύρω στὸ δεσποτικὸ
καὶ γύρω γύρω στὸ παγκάρι, ὅλοι τους.
Τάζουν στὴν Παναγία καὶ τοὺς δίνει
καλὰ ταξίδια, γαληνιάζ᾿ ἡ θάλασσα
ὅταν στὸ πέλαγο τὴν ἐπικαλεσθοῦν
τὴν Παναγία τὴν Σαλονικιά.
Ἄμποτε νά ᾿σαι βοηθός, Παρθένα μου,
κ᾿ εἰς τοὺς χειμαζομένους εἰς τοῦ βίου
τὰ βάσανα καὶ τὰς ἀνάγκας, ἄμποτε
νὰ εἶσαι βοηθὸς καὶ σωτηρία.
(Έτος δημοσίευσης: 1983)


    Οι δύο παρακάτω πίνακες ανήκουν στην Επτανησιακή Σχολή, για αυτό είναι εμφανής η επιρροή από τη Δύση.
Δοξαράς Παναγιώτης, Η κοίμηση της Θεοτόκου. 1754. Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα.

Δοξαράς Νικόλαος (1710-1775), Η μετάσταση της Θεοτόκου. Εθνική Πινακοθήκη.


Βλ. ΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΑΠΑΝΤΑ, ΤΟΜΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ν. Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΟΣ, ΑΘΗΝΑ 1988

https://www.sansimera.gr/anthology/87

http://papadiamantis.net/Ποιήματα-καὶ-Ἄρθρα

http://www.papadiamantis.org/works/88-epiloipa/465-1-poihmata

Φεγγαροβραδιά. Ποιήματα και πίνακες ζωγραφικής για το φεγγάρι

$
0
0
Για το φως του φεγγαριού

   Υπέροχες φεγγαροβραδιές μας χαρίζει πάντα ο Αύγουστος. Νύχτες μαγικές, αστροφεγγείς, αστερόεσσες, βραδιές σεληνόφωτες! Πολλοί ποιητές έχουν μιλήσει για το φεγγάρι και τις φεγγαρόφωτες βραδιές στη θάλασσα και την παραλία, όπως και πολλοί ζωγράφοι δοκίμασαν να απεικονίσουν την ποίηση της στιγμής που το φεγγάρι ανατέλει πάνω από τη θάλασσα και ανεβαίνει σιγά-σιγά, φωτίζοντας με ασημένο χρώμα... 

Edward Potthast (1857-1927), Maγεμένοι. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden. Έχουν μαγευτεί από το φως του φεγγαριού στη θάλασσα.

   Αυτές τις μέρες ή μάλλον τις βραδιές της Αυγουστιάτικης πανσελήνου αναρωτήθηκα ποια από τα πολυάριθμα ποιήματα Ελλήνων να επιλέξω για το φεγγάρι...Τελικά, κατέληξα να επιλέξω τα ποιήματα ενός Έλληνα και μια Ελληνίδας ποιήτριας, για τη σχέση των οποίων γίνεται περισσότερος λόγος παρά για το ποιητικό τους έργο. Καρυωτάκης και Πολυδούρη, ο αμφιλεγόμενος έρωτάς τους και ο μοιραίος θάνατος και των δύο δημιούργησε μία "μυθολογία"που συνεχίζει να ενδιαφέρει το ευρύ κοινό.

Kώστα Καρυωτάκη, Το φεγγαράκι απόψε

Τὸ φεγγαράκι ἀπόψε στὸ γιαλὸ
θὰ πέσει, ἕνα βαρὺ μαργαριτάρι.
Κι ἀπάνω μου θὰ παίζει τὸ τρελὸ
τρελὸ φεγγάρι.

Ὅλο θὰ σπάει τὸ κῦμα ρουμπινὶ
στὰ πόδια μου σκορπίζοντας ἀστέρια.
Οἱ παλάμες μου θά ῾χουνε γενεῖ
δυὸ περιστέρια·

Θ᾿ ἀνέβουν -- ἀσημένια δυὸ πουλιὰ --
μὲ φεγγάρι -- δυὸ κοῦπες -- θὰ γεμίσουν,
μὲ φεγγάρι τοὺς ὤμους, τὰ μαλλιὰ
θὰ μοῦ ραντίζουν.

Τὸ πέλαγο χρυσάφι ἀναλυτό.
Θὰ βάλω τ᾿ ὄνειρό μου σὲ καΐκι
ν᾿ ἀρμενίσει. Διαμάντι θὰ πατῶ
λαμπρὸ χαλίκι.

Τὸ γύρω φῶς ὡς θᾶν τὴ διαπερνᾷ,
ἡ καρδιά μου βαρὺ μαργαριτάρι.
Καὶ θὰ γελῶ. Καὶ θὲ νὰ κλαίω... Καὶ νά,
νὰ τὸ φεγγάρι!

Σκιά ωρών, Νηπενθή (1926)


Edward Potthast, Στην κορυφή, σεληνόφως. 1924. Μουσείο Τέχνης του Cincinnati.

 Winslow Homer, Σεληνόφως. 1874. Ένα ζευγάρι στην ακροθαλασσιά κοιτάζει το φεγγάρι...

Winslow Homer, Καλοκαιρινή νύχτα. 1890. Μουσείο του Ορσέ. Παρίσι. Ο μόνος πίνακας του μεγάλου Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Ορσέ. Χαίρονται την καλοκαιρινή φεγγαρόφωτη βραδιά στην ακροθαλασσιά, χορεύοντας και κοιτάζοντας τα ασημένια κύματα της θάλασσας από τις αχτίνες του φεγγαριού.


      Η σύνδεση της Μαρίας Πολυδούρη με τον Κώστα Καρυωτάκη και η σχετική "μυθολογία"για τη σχέση τους "αδίκησε"το ποιητικό της έργο. Οι αναφορές στην ποίηση της Μαρίας γίνονται σχεδόν πάντα συμπληρωματικά με το έργο του Καρυωτάκη. Τις περισσότερες φορές   η ποιήτρια δεν αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη, ξεχωριστή δημιουργός με σημαντική συμβολή στη νεοελληνική ποίηση. Ο Καρυωτάκης "ανοίγει"δρόμους προς το μοντερνισμό, ενώ η Πολυδούρη θεωρείται ότι παραμένει πιστή στους κανόνες της "παραδοσιακής"ποίησης. Ωστόσο, ο πηγαίος και αυθόρμητος λυρισμός, ο ασυγκράτητος εξομολογητικός τόνος, το ειλικρινές αίσθημα και οι δονήσεις της ψυχής που προβάλλονται στο στίχο της, οι εμπνευσμένες από τη φύση ατμοσφαιρικές εικόνες του ποιητικού της λόγου, συγκινούν μέχρι σήμερα. 
           Η φεγγαροβραδιά ένα από τα άγνωστα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη που ανήκει στα ανέκδοτα ποιήματά της, τα οποία δημοσιεύτηκαν ύστερα από το θάνατό της. Ο ποιητικός της λόγος υπερβαίνει τα παραδοσιακά σχήματα και  χρησιμοποιεί νέους εκφραστικούς τρόπους... Καθώς το "εμείς"παρακολουθεί  σιωπηλά το "ρέπιο"και "πυρό"φεγγάρι να ανεβαίνει πάνω από τη θάλασσα και να τη φωτίζει με τις αχτίνες του, το ποιητικό υποκείμενο περνά από το "εμείς"στο "εγώ"και προσλαμβάνει την εικόνα του φεγγαριού ως εικόνα της ψυχής... Το φεγγάρι κατεβαίνει από τον ουρανό στην καρδιά και πυροδοτεί τη μνήμη του ποιητικού υποκειμένου για τον απωλεσθέντα έρωτα...Καθώς η νύχτα εκπνέει,  η θλίψη της καρδιάς γίνεται αχνή εικόνα του φεγγαριού στη θάλασσα...το φεγγάρι, που καθρεφτίζεται στη θάλασσα, γίνεται καθρέφτης των αισθημάτων της καρδιάς του ποιητικού υποκειμένου. ...και τότε η σύλληψη μίας "τρελλής"ιδέας... Εάν το ερωτικό αντικείμενο του πόθου δει το φεγγάρι στη θάλασσα, θα έχει δει την ψυχή του ερωτικού υποκειμένου...
   Μία υπέροχη νεορομαντική ποιητική σύλληψη για τον ερωτικό καημό, που τελικά γίνεται σχεδόν υπερεαλιστική.  Το "εγώ"καλεί το ερωτικό "εσύ"και του στέλνει τη θλιμμένη καρδιά-φεγγάρι με τα κύματα της θάλασσας... Η φύση γίνεται "εικόνα", αντανάκλαση του έρωτα και πομπός ερωτικού μηνύματος, μέσο επικοινωνίας...

Μαρία Πολυδούρη, Φεγγαροβραδιά

Ξενυχτάμε στην πλαγία του βουνού με τ'άστρα
με το αγέρι, τα έλατα, με τα μύρια φώτα
κάτω εκεί μακριά της πολιτείας,
με τ'ογρό της θάλασσας λάμπισμα και με όλες
τις κορφές περίγυρα των βουνών. Σωπαίνει
κουρασμένη η λάλα συντροφιά. Σωπαίνει
σα να περιμένει. Ξαφνικά
«Α!» γεμίσαν τ'άπληστα στόματα. Προβάλλει
πέρ'απ'τα σκοταδερά βάθια ένα φεγγάρι
ρέπιο και πυρό. Τι αργά που κινιέται. Κι'όπως
τον ουράνιο δρόμο του σιγαλά κερδίζει,
όμοια τη χλωμάδα του ξαναβρίσκει αγάλι.
Χαρωπά κι'ανίδεα γέλια ξεπετιώνται
κι'ο καθένας λόγι'απλά ρίχνει χαιρετώντας.
άλλοι τ'ονομάζουνε του Χάρου το δρεπάνι
άλλοι τόξο του Έρωτα· όλ'άστοχα λόγια.
Κ'εγώ που άθελα σωπώ, βρίσκω την καρδιά μου
στο πυρό και ρέπιο αυτό μυστικό φεγγάρι.
(Άκαιρο τριαντάφυλλο, κάπου έχει μαδήσει.
Η πληγή του μαρασμού, σα ζωή και χάρος.)
Την καρδιά μου που κι'αυτή, κάθε που προβάλλει
στης αγάπης τον πλατύν ουρανό πυρώνει
ώσπου σιγαλά ναρθή στο μοιραίο της δρόμο
κ'ήσυχα την όψη της τη χλωμή να πάρει.
(Εσύ νάσαι στο γιαλό τάχ'αυτή την ώρα;)
Με τρελλαίνει ξαφνικά μια ιδέα: να πάρω
του καημού απλώνοντας μαγικά τα χέρια,
και να ρίξω στο γυαλό, στα ονειροδεμένα
μάτια σου μπροστά, πυρό το λειψό φεγγάρι.
Να το ιδής τα κύματα να το πανεφέρνουν
να το ιδής πως σιγαλά όσο πάει χλωμιάζει
κι ολοένα πιο πολύ την πληγή του δείχνει,
καθώς φεύγει κ'έρχεται παίζοντας τη θλίψη,
να 'βλεπα αν θα σου 'φτανε η συλλογή να νιώσης
πως κει κάτω σου 'στειλα την καρδιά μου απόψε.

28 Ιουλίου 1926

Caspar David Friedrich, Ανατολή του φεγγαριού πάνω από τη θάλασσα. 1821. Μουσείο του Ερμιτάζ. Αγ. Πετρούπολη. Ο γνωστός Γερμανός καλλιτέχνης, κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού ρομαντισμού, έχει απεικονίσει πολλές φορές φεγγαρόφωτα θαλασσινά τοπία με ανθρώπινες φιγούρες να κοιτάζουν το φεγγάρι. Επιλέγω δύο από αυτά. Δύο άνδρες όρθιοι στο βάθος και πίσω τους, δύο γυναίκες καθιστές στα βράχια, βλέπουν την ανατολή του φεγγαριού στη θάλασσα.

Caspar David Friedrich, Ανατολή του φεγγαριού πάνω από τη θάλασσα. 1823. Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη. Βερολίνο. Η ίδια εικόνα σε παραλλαγή. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας κοιτάζουν δύο ιστιοφόρα να πλέουν στην αχνά φωτισμένη θάλασσα. Το φεγγάρι μόλις προβάλλει στο βάθος ...

Edvard Munch, Oι μοναχικές υπάρξεις. 1899. Μουσείο Munch. Όσλο. Ένας άνδρας και μία γυναίκα, με γυρισμένες τις πλάτες στο κοινό, βλέπουν το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στη θάλασσα. Είναι μόνοι...Η εικόνα του φεγγαριού αντανακλά τη μοναξιά  και έλλειψη επικοινωνίας. Η ίδια εικόνα έχει απεικονισθεί ως χαρακτικό σε πολλές και διάφορες παραλλαγές από τον εξπρεσιονιστή Νορβηγό καλλιτέχνη.



Ένα ποίημα για τη θάλασσα. Κώστα Ουράνη, "Όπως".

$
0
0
Κοιτάζοντας στη θάλασσα μ'ένα ποίημα του Κώστα Ουράνη

George Henry Boughton, Θαλασσινό αεράκι. 1880. Μουσείο Καλών Τεχνών. Βοστόνη.

Κώστα Ουράνη, Όπως...

Όπως μέσα στα ρόδινα όστρακα
όλη η θάλασσα βαθιανασαίνει, 
έτσι η μέσ'απ'τα βάθη του είναι μου
η βοή της ζωής ανεβαίνει.

Νιώθω κάποια μηνύματα νά'ρχουνται,
κάποια χέρια που με χαιρετάνε...
-Μιας λαχτάρας πελώριας τα κύματα
σα μια βάρκα με παν...Πού με πάνε;

Αποδημίες




George Henry Boughton, Θαλασσινό αεράκι. Ιδιωτική Συλλογή.



Η θάλασσα στην ποίηση και τη ζωγραφική. Οι γλάροι του Πολύκλειτου Ρέγκου, της Dorothea Sharp και του Οδυσσέα Ελύτη

$
0
0
Γλάροι. Πολύκλειτος Ρέγκος, Dorothea  Sharp και Οδυσσέας Ελύτης

   Ο πίνακας  του Πολύκλειτου Ρέγκου Τα γλαράκια είδα τυχαία, καθώς ερευνούσα για τον Έλληνα σύγχρονo ζωγράφο, ήταν η αφορμή να θυμηθώ στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, που μιλούν για γλάρους, αλλά και πίνακες της Βρετανής ζωγράφου Dorothea Sharp (1874-1955) .

Πολύκλειτος Ρέγκος, Τα γλαράκια. 1982. Ιδιωτική Συλλογή. Κύματα, γλάροι, ουρανός και δύο λευκά σύννεφα. Γαλάζιο σε διάφορες αποχρώσεις και λευκό-γκρίζο. Ένα μεσογειακό θαλασσινό τοπίο...ένα ελληνικό θαλασσινό τοπίο.

Dorothea Sharp, γλάροι. Ιδιωτική Συλλογή. 

   Εξιδανικευμένες σκηνές στην ακροθαλασσιά το καλοκαίρι ζωγραφίζει η Sharp. Νεαρές γυναίκες με παιδιά χαίρονται τη θάλασσα και παίζουν με τους γλάρους. Όλα φαίνονται ήρεμα, χαρούμενα, ανέμελα, λίγο πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Μεγάλος Πόλεμος.

 Οδ. Ελύτη,Ο γλάρος

Στο κύμα πάει να κοιμηθεί
δεν έχει τι να φοβηθεί
Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει
γλάρος είναι και πηγαίνει.

Από πόλεμο δεν ξέρει
ούτε τι θα πει μαχαίρι
Ο Θεός του ’δωκε φύκια
και χρωματιστά χαλίκια.

Αχ αλί κι αλίμονό μας
μες στον κόσμο το δικό μας
Δε μυρίζουνε τα φύκια
δε γυαλίζουν τα χαλίκια.

Χίλιοι δυο παραφυλάνε
σε κοιτάν και δε μιλάνε
Είσαι σήμερα μονάρχης
                                                      κι ώσαμ’  αύριο δεν υπάρχεις.
Τα Ρω του Έρωτα

Dorothea Sharp, Κορίτσι με γλάρους. Gregynog Hall. Ουαλία.

I
Ο έρωτας
Το αρχιπέλαγος
Κι η πρώρα των αφρών του
Κι οι γλάροι των ονείρων του
Στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης ανεμίζει
Ένα τραγούδι

Ο έρωτας
Το τραγούδι του
Κι'οι ορίζοντες του ταξιδιού του
Κι η ηχώ της νοσταλγίας του
Στον πιο βρεμένο βράχο της η αρραβωνιαστικιά προσμένει
Ένα καράβι

Ο έρωτας
Το καράβι του
Κι η αμεριμνησία των μελτεμιών του
Κι ο φλόκος της ελπίδας του
Στον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζει
Τον ερχομό.
Από τους Προσανατολισμούς του Οδυσσέα Ελύτη

Dorothea Sharp, Εκεί που τα παιδιά παίζουν και πετούν οι γλάροι. Museum and Art Gallery Lemington Spa.

III
Φλοίσβος φιλί στη χαϊδεμένη του άμμο - Έρωτας 
Τη γαλανή του ελευθερία ο γλάρος
Δίνει στον ορίζοντα
Κύματα φεύγουν έρχονται

Αφρισμένη απόκριση στ'αυτιά των κοχυλιών.
Από τους Προσανατολισμούς 


https://paletaart.wordpress.com/2012/07/08/ρέγκος-πολύκλειτος-polykleitos-rengos-1903-1984/ρέγκος-πολύκλειτος-τα-γλαράκια-1982/
https://www.bonhams.com/auctions/21492/lot/132/
http://annagelopoulou.blogspot.gr/2011/07/o.html
http://artuk.org/discover/artworks/search/actor:sharp-dorothea-18741955/page/2#artwork-girl-and-seagulls-180966

Καλοκαίρι. Πίνακες της Dorothea Sharp

$
0
0
"Ένδοξο"Καλοκαίρι, "Ενδοξος"Αύγουστος. Γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα

   Ξέρω ότι σκέφτεστε ότι και φέτος τελειώνει το καλοκαίρι. Το σούρουπο της μέρας φθάνει νωρίτερα. Τελειώνουν οι μέρες της καλοκαιρινής ραστώνης, τελειώνουν τα παιχνίδια στην παραλία, στην άμμο και τη θάλασσα, οι ώρες των ονειροπολήσεων και του ρεμβασμού στην ακροθαλασσιά. Το καλοκαίρι είναι μία "ιδέα"διακοπών, μία "εικόνα"ανεμελιάς, ακόμα και για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν μέρες, ώρες και στιγμές που απεικονίζουν οι πίνακες της Dorothea Sharp. Η  Βρετανή ζωγράφος έχει αποτυπώσει πάμπολλες σκηνές καλοκαιρινών διακοπών από τα ταξίδια της στις μεσογειακές χώρες, αλλά και από την ακτές της Κορνουάλης. Ιδανικές εικόνες καλοκαιρινών σκηνών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, λίγο πριν ξεσπάσει ο πρώτος Μεγάλος Πόλεμος. Σκηνές με γυναίκες και παιδιά στο ακρογυάλι, παιδιά που παίζουν ξέγνοιαστα, κοπέλες, νεαρές και μεγαλύτερες γυναίκες στην ακροθαλασσιά να "μαζεύουν"ήλιο για τον χειμώνα, να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν, να κεντούν, να προσέχουν τα παιδιά τους, να ονειρεύονται, να πλήττουν, να περιμένουν..., να  σκέφτονται, να αφαιρούνται, να... 
   Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά, όμως, είχαν το προνόμιο να ζήσουν εκείνη την εποχή πραγματικά αυτές τις σκηνές; ...και γιατί η ανδρική παρουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη;
   Οι περισσότεροι πίνακες της Dorothea Sharp βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πωλούνται σε υψηλές τιμές σε διάφορες δημοπρασίες έργων τέχνης. 
    Ιδού μία επιλογή από αυτές τις καλοκαιρινές σκηνές από μία άλλη εποχή, από μία εποχή που ο χρόνος κυλούσε μάλλον πιο αργά... 

Dorothea Sharp (1874-1955), Ένδοξο Καλοκαίρι. Ιδιωτική Συλλογή. Λευκές τέντες στην παραλία και παιδιά να παίζουν με τα κουβαδάκια τους στην άμμο.

Dorothea Sharp (1874-1955), "Ένδοξος"Αύγουστος. Ιδιωτική Συλλογή.


Dorothea Sharp (1874-1955), Μια ημέρα στη θάλασσα. Ιδιωτική Συλλογή. Λευκά βαμβακερά φορέματα. Το ψάθινο καπέλο στην άμμο, η μία διαβάζει και η άλλη έχει αφεθεί στην καλοκαιρινή απραξία, ξαπλωμένη στην πολυθρόνα. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Σκηνές στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή. Παιδιά όλων των ηλικιών στην παραλία. Λευκές τέντες στη σειρά, προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και τα "αδιάκριτα"βλέμματα.

Dorothea Sharp (1874-1955), Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Dorothea Sharp (1874-1955), Μέρα καλοκαιριού. Ιδιωτική Συλλογή.


Dorothea Sharp (1874-1955), Σκηνή στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Dorothea Sharp (1874-1955), Παιχνίδια με μπαλόνια. Ιδιωτική Συλλογή. Μία εικόνα παιδικής ξεγνοιασιάς. Τρέχουν στην πλαγιά, πετώντας μπαλόνια...

Dorothea Sharp (1874-1955), Παιδιά που παίζουν με μπαλόνια. Ιδιωτική Συλλογή. Δίπλα στη θάλασσα υψώνουν στον ουρανό τα χρωματιστά τους μπαλόνια.

Dorothea Sharp (1874-1955), Γυναίκα που διαβάζει στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Dorothea Sharp (1874-1955), Παιχνίδια με μπαλόνια. Ιδιωτική Συλλογή. Μήπως τα χρωματιστά μπαλόνια είναι τα όνειρά τους; 

Dorothea Sharp (1874-1955), Ζωγραφίζοντας στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Στο καλοκαιρινό λιβάδι. Ιδιωτική Συλλογή. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Καλοκαιρινός περίπατος. Ιδιωτική Συλλογή. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Χαρούμενα παιχνίδια στη θάλασσα. Ιδιωτική Συλλογή. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Καλοκαιρινές διακοπές. Ιδιωτική Συλλογή. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Καλοκαιρινές διακοπές. Ιδιωτική Συλλογή.  Κουβεντούλα στην αμμουδιά.

Dorothea Sharp (1874-1955), Καλοκαιρινός περίπατος. Ιδιωτική Συλλογή. 

Dorothea Sharp (1874-1955), Ώρες τεμπελιάς. Ιδιωτική Συλλογή. Το καλοκαίρι όλοι έχουν δικαίωμα στην απραξία. Μπορούν να περιμένουν οι "υποχρεώσεις"!


Dorothea Sharp (1874-1955), Μία ακόμα καλοκαιρινή ημέρα. Ιδιωτική Συλλογή. 















Η θάλασσα στην ποίηση και τη ζωγραφική. Κώστας Καρυωτάκης και Edvard Munch

$
0
0
Κώστας Καρυωτάκης, Το εγκώμιο της θάλασσας

Edvard Munch, Το μυστήριο μίας καλοκαιρινής νύχτας. 1892.

Edvard Munch, παιδιά που κολυμπούν στη θάλασσα. 1897-99. Ιδιωτική Συλλογή.

Edvard Munch, Φεγγαρόφωτο στην παραλία. 1892. Ιδιωτική Συλλογή.


   Eίναι ένα από τα ποιητικά πεζά του Κώστα Καρυωτάκη. 

Ι

Ἡ θάλασσα εἶναι ἡ μόνη μου ἀγάπη. Γιατί ἔχει τὴν ὄψη τοῦ ἰδανικοῦ. Καὶ τ᾿ ὄνομά της εἶναι ἕνα θαυμαστικό.

Δὲ θυμᾶμαι τὸ πρῶτο ἀντίκρισμά της. Χωρὶς ἄλλο θὰ κατέβαινα ἀπὸ μία κορφή, φέρνοντας ἀγκαλιὲς λουλούδια. Παιδὶ ἀκόμα, ἐσκεπτόμουν τὸ ρυθμὸ τοῦ φλοίσβου της. Ξαπλωμένος στὴν ἀμμουδιά, ἐταξίδευα μὲ τὰ καράβια ποὺ περνοῦσαν. Ἕνας κόσμος γεννιόταν γύρω μου. Οἱ αὖρες μοῦ ἄγγιζαν τὰ μαλλιά. Ἄστραφτε ἡ μέρα στὸ πρόσωπό μου καὶ στὰ χαλίκια. Ὅλα μοῦ ἦταν εὐπρόσδεκτα: ὁ ἥλιος, τὰ λευκὰ σύννεφα, ἡ μακρινὴ βοή της.

Ἀλλὰ ἡ θάλασσα ἐπειδὴ ἤξερε, εἶχε ἀρχίσει τὸ τραγούδι της, τὸ τραγούδι της ποὺ δεσμεύει καὶ παρηγορεῖ.

Εἶδα πολλὰ λιμάνια. Στοιβαγμένες πράσινες βάρκες ἐπήγαιναν δῶθε κεῖθε σὰν εὔθυμοι μικροὶ μαθητές. Κουρασμένα πλοῖα, μὲ ὀνόματα περίεργα, ἐξωτικά, ὕψωναν κάθε πρωὶ τὴ σκιά τους. Ἄνθρωποι σκεφτικοί, ὥριμοι ἀπὸ τὴν ἅλμη, ἀνέβαιναν σταθερὰ τὶς ἀπότομες, κρεμαστὲς σκάλες. Ἄγρια περιστέρια ζυγίζονταν στὶς κεραῖες.

Ὕστερα ἐνύχτωσε. Μιὰ κόκκινη γραμμὴ στὸν ὁρίζοντα, μόλις ἔβρισκε ἀπάντηση στὶς ράχες τῶν μεγάλων, ἀργῶν κυμάτων. Ἐσάλευαν σὰν ἀπὸ κάποια μυστική, ἐσωτερικὴ αἰτία, καὶ ἅπλωναν πλησιάζοντας, γιὰ νὰ σπάσουν ἀπαλά, βουβά. Ὅλα τ᾿ ἄλλα -- ὁ οὐρανός, τὰ βουνὰ ἀντίκρυ, τὸ ἀνοιχτὸ πέλαγος -- ἕνα τεράστιο μαῦρο παραπέτασμα.
(απόσπασμα)


Edvard Munch, Μελαγχολία. 1894. 

Edvard Munch, Mελαγχολία. 1906.


Edvard Munch, Χορεύοντας στην παραλία. 1900-1902.  Μουσείο Munch.

Edvard Munch, Άνδρας και γυναίκα στην παραλία. 1907.



Η θάλασσα στην ποίηση και τη ζωγραφική. Ένα ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και πίνακες του Alexander Mark Rossi

$
0
0
  H Θάλασσα

 
Alexander Marc Rossi (1840-1916), Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή. Μία νεαρή γυναίκα και ένας νεαρός άνδρας στην αμμουδιά. Είναι άραγε ερωτευμένοι;


  Καθώς ο φετινός Αύγουστος τελειώνει και σε λίγο οι περισσότεροι θα σταματήσουν τα θαλασσινά μπάνια, συνεχίζω με ποίηματα για τη θάλασσα και απεικονίσεις σκηνών στη παραλία από τον Βρεττανό Ζωγράφο της Βικτωριανής εποχής Alexander Mark Rossi (1840-1916) και τον Βρεττανο-Αυστραλό ζωγράφο Charles Conder (1868-1909).

Charles Conder (1868-1909), Ασημένιοι αμμόλοφοι.


Ντίνος Χριστιανόπουλος, Η θάλασσα 
Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:
μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις.
Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους –
μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις,
γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα,
ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες.
Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια
Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι.
Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα
Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνει.
Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:
χίλιοι τη χαίρονται – ένας την πληρώνει.

Alexander Mark Rossi, Ερωτικό γράμμα. 1894. Ιδιωτική Συλλογή. Διαβάζουν στην παραλία μία ερωτική επιστολή, έχοντας γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα.

Alexander Mark Rossi, Στην παραλία.Ιδιωτική Συλλογή.

Alexander Mark Rossi, Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.  Γυναίκες και παιδιά λιάζονται στην παραλία.

Charles Conder, Στην παραλία Swanage. 1901. Πινακοθήκη του Μάντσεστερ.

Charles Conder (1868-1909), Στην παραλία. Μουσεία του Σέφφιλντ..

Ο Σεπτέμβρης του 1903. Ένα ποίημα του Κ. Π. Καβάφη

$
0
0
Κ. Π. Καβάφης, Ο Σεπτέμβρης του 1903

   Είναι ένα από τα "Κρυμμένα"ποιήματα του Καβάφη.


Τουλάχιστον με πλάνες ας γελιούμαι τώρα·
την άδεια την ζωή μου να μη νιώθω.

Και ήμουνα τόσες φορές τόσο κοντά.
Και πώς παρέλυσα, και πώς δειλίασα·
γιατί να μείνω με κλειστά τα χείλη·
και μέσα μου να κλαίει η άδεια μου ζωή,
και να μαυροφορούν οι επιθυμίες μου.

Τόσες φορές τόσο κοντά να είμαι
στα μάτια, και στα χείλη τα ερωτικά,
στ’ ονειρεμένο, το αγαπημένο σώμα.
Τόσες φορές τόσο κοντά να είμαι.



Γιάννης Τσαρούχης, Ο σκεπτόμενος. 1936.


Γλυκός Σεπτέμβριος. Ανδρέας Εμπειρίκος

$
0
0
Είναι γλυκός Σεπτέμβριος...

Telemaco Signorini (1835-1901), Πρωινό του Σεπτεμβρίου στην εξοχή.

       
    Είναι μία γλυκιά μέρα του Σεπτεμβρίου. Ο καιρός αλλάζει, ακόμα και αν δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι το Καλοκαίρι μας αφήνει, αναχωρεί... Ο πατέρας μου έδειξε ένα ρόδι από τη ροδιά του κήπου που έχει σκάσει. "Έρχεται το Φθινόπωρο", μου είπε. "Είναι ακόμα Καλοκαίρι...", του απάντησα και ετοιμάστηκα να πάω στη θάλασσα για ακόμα ένα "καλοκαιρινό"μπάνιο. Καθώς κατέβαινα στην παραλία, θυμήθηκα ένα απόσπασμα από την Οκτάνα του Εμπειρίκου. 

Ανδρέας Εμπειρίκος, Αρχάγγελλος τον Σεπτέμβριο βοών μέσα στην πλάση


Τις μέρες τις γλυκιές του Σεπτεμβρίου, όταν δεν έχει ακόμη βρέξει και είναι το άκουσμα των ήχων πιο αραιό και η γεύσις των ωρών και από του θέρους πιο πυκνή, όταν στους κήπους σκάνε τα ρόδια, και πάλλονται υψιτενείς οι στήμονες των λουλουδιών, και σφύζουν στις πορφύρες των φλεγόμενοι οι ιβίσκοι, όλοι σαν υπερβέβαιοι γαμβροί που στων νυμφών κτυπούν τις θύρες, τότε, σαν να ‘ναι πάντα καλοκαίρι (γιατί όποια κι αν είναι η εποχή, ο πόθος είναι πάντα θέρος) αναγαλλιάζουν οι ψυχές, και ο Έρωτας, ο πιο ξανθός αρχάγγελος του Παραδείσου, βοά και λέγει στο κάθε που άγγιξε κορμί:

Τα ρούχα πέτα, γδύσου.

Τίποτε μη φοβάσαι.

Έαρ, χειμώνας, θέρος-
όπου κι αν είσαι-
είναι η ρομφαία μου μαζί σου.

Γιάννης Τσαρούχης, 12 μήνες. Σεπτέμβρηςς. 1972.

Γιάννης Τσαρούχης, 4 εποχές. 1968. Ο κύκλος των εποχών δε σταματά ποτέ. Οι εποχές εναλλάσσονται...



http://www.settemuse.it/pittori_scultori_italiani/telemaco_signorini.htm
https://paletaart.wordpress.com/2011/12/07/%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-yannis-tsarouchis-1910-1989/

Το Φθινόπωρο στην ποίηση. Ποιήματα της Κικής Δημουλά για τον Σεπτέμβριο και πίνακες ζωγραφικής του Pierre Emile Chabas

$
0
0
Σεπτέμβριος

   Τελικά, μάλλον αργά αργά το Καλοκαίρι αναχωρεί. "Άρχισε ψύχρα", όπως λέει η Κική Δημουλά. Ευτυχώς, εδώ δεν έβρεξε πολύ...  Όμως, το Φθινόπωρο επανέρχεται ...
   Τα χρώματα της θάλασσας αρχίζουν να αλλάζουν, γίνονται γκρίζα, ο ουρανός χάνει τη διαύγεια και το δυνατό γαλάζιο χρώμα του καλύπτεται από σύννεφα, οι παραλίες θα  αδειάσουν...
    Ας δεχτούμε, λοιπόν, τον κύκλο των εποχών, την αναχώρηση και την επάνοδο...
    Δύο ποιήματα της Κικής Δημουλά για τον μήνα Σεπτέμβριο και πίνακες του Γάλλου Paul Émile Chabas (1869-1937). Γυναίκες μόνες στην ερημική παραλία. Το Καλοκαίρι έχει περάσει.

Paul Émile Chabas (1869-1937, Γυναίκα στην παραλία. 1890. Ιδιωτική Συλλογή.

Κική Δημουλά, Οι Αποδημητικές καλημέρες

Ἄρχισε ψύχρα.
Τὸ γύρισε ὁ καιρὸς σὲ ἀναχώρηση.

Ἡ πρώτη μέρα τοῦ Σεπτέμβρη
ξοδεύτηκε σὲ κάποια ὑδρορροή.
Ὡς χθὲς ἀκόμα ὅλα ἔρχονταν.
Ζέστες, ἡ διάθεση γιὰ φῶς,
λόγια, πουλιά,
πλαστογραφία ζωῆς.
Γονιμοποιοῦνταν κάθε βράδυ τὰ φεγγάρια,
πολλοὶ διάττοντες ἔρωτες
ἦρθαν στὸν κόσμο τὸν περασμένο μήνα.

Τώρα ἡ γνωστὴ ψύχρα
κι ὅλα νὰ φεύγουν.

Ζέστες, πουλιά, ἡ διάθεση γιὰ φῶς.
Φεύγουν τὰ πουλιά, ἀκολουθοῦν τὰ λόγια
ἡ μία ἐρήμωση τραβάει πίσω τῆς τὴν ἄλλη
μὲ λύπη αὐτοδίδακτη.
Ἤδη ἀποσυνδέθηκε τὸ φῶς ἀπὸ τὴν ἐπανάπαυση
κι ἀπὸ τὶς καλημέρες σου.
Τὰ παράθυρα ἐνδίδουν.
Τὸ χέρι τοῦ μεταβλητοῦ κλείνει τὰ τζάμια,
ἄλλοι λὲν ὡς τὴν ἄνοιξη,
ἄλλοι φοβοῦνται διὰ βίου.

Κι ἐσὺ τί κάθεσαι;
Καιρὸς νὰ μπεῖς κι ἐσὺ στὰ ἀλλαγμένα.
Νὰ γίνεις ὅτι ἀναρωτιόμουν πέρυσι:
«ποιὸς ξέρει τ᾿ ἄλλο μου φθινόπωρο;».
Καιρὸς νὰ γίνεις «τ᾿ ἄλλο μου φθινόπωρο».
Ἄρχισε ψύχρα.
Ρῖξε στὴν πλάτη σου ἕνα ροῦχο ἀποδημίας.


Paul Émile Chabas (1869-1937),  Πορτρέτο γυναίκας μπροστά στη θάλασσα. Iδιωτική Συλλογή.




Κική Δημουλά, Βροχή επιστροφής

θα γίνω Σεπτέμβριος έλεγε ο Αύγουστος.
Έβρεξε δω λιγάκι.

Δοκιμαστικά, σαν έλεγχος
αν λειτουργούν καλά οι πτώσεις.
Όπως χτυπάνε κάθε τόσο
ξαφνικά οι σειρήνες, δοκιμαστικά,
αν λειτουργεί καλά
ο τρόμος του πολέμου.
Ελάχιστη βροχή,
ίσα που την πλατάγισε στο στόμα του
το χώμα τη σταγόνα
– καθώς δοκιμαστής κρασιών-,
μόλις που πρόλαβε η υγρόεσσα ευωδιά
παραπονιάρα να τριφτεί
πάνω στα περιβόλια.
Δέναν οι παραθεριστές
στις σχάρες των αυτοκινήτων την Αθήνα
μαρσάραν τις βαλίτσες τους και φεύγαν.
Πεθαίναν απ’ τη ζήλια τους τα σπίτια
κοιτώντας  τα τροχόσπιτα
στην Εθνική Οδό του Σεπτεμβρίου.
Απ’ τ’ ανοιχτά παραθυράκια τους
μικρά όσο ένα σάντουιτς ματιάς
κουρτινάκια φτερακίζαν κατά έξω,
νάιλον γλάροι εμπριμέ, δεμένοι.
Λοξά στημένη
νανούριζε τα τέλια της
μια κιθάρα ηλιοκαμένη.
Ευτυχώς βελτιώθηκε
το βιοτικό επίπεδο της βάρκας.
Γίνανε βάρκες κατοικίδιες
– αστυφιλία των σκαριών.
Αστραφτερές, εξωλέμβιες,
πάνω στα τρέιλερ κουρνιασμένες
ακολουθούν τ’ αφεντικά τους,
σκυλάκια ράτσας
χωρίς καθόλου τρίχωμα θαλάσσης.
Γαύροι πηδάνε κατά πάνω,
μια τελευταία ασημένια περιέργεια.
Κάτι θα την πονέσει απόψε τη βραδιά
γι’ αυτό το προς το τέλος.
Αν έχει ξαστεριά
θα πιει κάποιο παυσίπονο αστέρι.
Εγώ θα μείνω ακόμα λίγο.
Μήπως και ξαναβρέξει.
Να σε ξεπλύνω λίγο.
Είσαι μες στην αρμύρα και τ’ αλάτια
από τότε που ήμουνα θάλασσα.”


από την ποιητική συλλογή το δικό μου σώμα


Paul Émile Chabas (1869-1937), Νέα γυναίκα καθισμένη σε καρέκλα... Iδιωτική Συλλογή.

Viewing all 472 articles
Browse latest View live